perjantai 29. joulukuuta 2006

Joulu on ohi. Aika ahdistua muista asioista. Olen töissä, kolme yövuoroa edessä, mikä on hyvä juttu. Yövuoroista ja viikonlopuista varsinkin saa rahaa, ja rahaa tarvitsee aina. Olen siitä kumma, että silloin kun rahaa ei ole, pärjään aika hyvin ilmankin (ja pärjäisin vielä paremmin jos koira ei söisi niin paljon kallista lihaa koko ajan), mutta heti kun rahaa taas on, niin sitä menee ja menee ja menee. Naiivia pitää taloudellista holtittomuutta sellaisena synnynnäisenä ominaisuutena, jolle en muka mitään voi. Ihan itse minä sitä rahaa kuitenkin tuhlaan. Kaikkein typerintä on se, että jos olen päässyt unohtamaan paljonko rahaa tilillä voisi tietyllä ajan hetkellä olla, jatkan mieluummin tuhlaamista, kuin tarkistan rahatilanteen heti. Niin kauan kun korttia näyttämällä ja tunnusluvun näpyttelemällä saan vietyä tavaraa kaupasta ulos, en haluakaan tietää. Aavistan, että tämänkaltainen käyttäytyminen saattaa aiheuttaa ongelmia tulevaisuudessa.

Sama kaava oikeastaan toistuu monessa muussakin asiassa. Edelliseltä koiranäyttelyreissulta on jäänyt termospulloon kahvia. En tiedä mitä kahville tarkkaan ottaen tapahtuu suljetussa termarissa, mutta oletan, että se muuttuu joksikin entistä oksettavammaksi. Tiedän missä se pullo on ja mitä sille pitäisi tehdä, en vain halua edes ajatella sitä. Se termospullo on yhtä vanha kuin minä. Kultaisella kasinotalouskahdeksakytluvulla pankki lahjoitti uusille vauvoille ruskeita termospulloja, jos nämä avasivat lapsilisätilin ko. pankkiin. Luotan kyllä siihen, ettei siihen aikaan jaettu sekundaa lapsiperheille, mutta kuitenkin yli kaksikymmentä vuotta on aika pitkä aika termospullolle. Se ei ehkä kestä enää kauaa. Tiedä vaikka siellä pullossa olisi nyt tälläkin hetkellä hirvittävä paine. Joku asbestisauma on pettämäisillään, ja pullo valmistautuu purskauttamaan haisevat sisälmyksensä seinille. Ja vaatteille ja kengille. Tai ehkä se kahvijuoma syövyttää pulloa sisältäpäin, paljastaen raskasmetallivuorauksen, ja sitten kun vihdoin saan sen termarin pestyksi, huomaan etten voikaan enää ikinä käyttää sitä. Ei se kyllä kovin hyvä termospullo ole. Ei pidä lämpöä juuri nimeksikään. Ja hirvittävän ruma se on myös, ja aika pieni. Että sikäli ihan sama.

Olen tänään tehnyt monta asiaa ensimmäistä kertaa elämässäni tai ainakin pitkään aikaan. Ja siis nimenomaan eilen tarkalleen ottaen, nyt ollaan jo perjantain puolella. Innostuin siitä hiustenleikkuusta niin, että päätin kokeilla muitakin rajojani. Eilen join ensimmäistä kertaa ehkä viiteentoista vuoteen täysmaitoa. Ostin sitä kotijäätelön tekoa varten ja ajattelin, että täytyyhän sitä maistaa. Edellisen kerran muistan juoneeni täysmaitoa joskus alle kuoluikäisenä tai sitten ihan ensimmäisillä luokilla. Kävimme silloin pikkusiskon kanssa aika usein naapurissa kylässä. Naapurissa asuu vanha eläkeläispariskunta, jonka aikuinen vähän jotenkin jälkeenjäänyt poika asuu kotona (selkee ATM). En tiedä miksi me siellä kävimme, kun ei siellä oikein ollut mitään tekemistäkään, mutta kuitenkin ne joivat täysmaitoa, joten niin joimme mekin, koska emme älynneet lähteä kotiin silloin, kun isäntäväki käy ruokapöytään. En muista silloin havainneeni suurtakaan eroa täysmaidon ja normaalin maidon välillä. Nyt tarkistin purkista, että täysmaidossa oli 3,9% rasvaa, mikä ei äkkiseltään kuulosta niin paljolta. Kermassa rasvaa täytyy olla yli 10 %. Täysmaito näytti lasissa aika samalta kuin rasvattomammat maidot, mutta kun sitä huljutti, niin oli havaittavassa aavistuksen suurempi viskositeetti. Ja kyllä se rasva maistuikin, tai ainakin tuntui suussa. Täysmaito on pehmeämpää kuin kevytmaito. Vähän niin kuin lämmin vesi on pehmeämpää kuin kylmä vesi. Kevytmaito on terävää ja raikasta. Ja jälkimaku oli täysmaidolla erilainen. En juonut enempää kuin puoli lasia raakana. Tulin siihen tulokseen, että täysmaito on vähän niin kuin kermaa, vaikka eihän se tietenkään ole. Tein yhden maitokahvin täysmaidosta, ja siitä tuli oikein hyvää. Täyteläisemmän makuista kuin muuten. En kuitenkaan taida osta enää täysmaitoa, jos johonkin reseptiin ei välttämättä tarvita. Jotenkin se purkin punainen väri kirkuu että älä osta, älä osta. Ällöttävää tunkkaista rasvamaitoa tässä purkissa, walk on walk on.

Toinen poikkeava teko oli putkimieshommat. Vessan lavuaarin viemäri ei oikein vetänyt kunnolla, johtuen osittain siitä jo mainitusta hiustenleikkuusessiosta. Päätin ettei mikään mistörmasöl pääse tästä viemäristä räjäyttämään likaa ja kuormittamaan ympäristöä. Koitin hajulukon puhdistamista (jonka olen kyllä tehnyt ennenkin), mutta se ei auttanut mitään. Pikaisen tilanneanalyysin jälkeen totesin, että tukos on ylempänä, eikä tässä auta nyt muu, kuin koekäyttää joululahjaksi saatu sininen työvälinesetti. Siellä oli ruuvimeisseli, joten ei muuta kuin ruuvaamaan ensimmäistä irtoavan näköistä osaa irti. Se oli se metallinen lavuaarin siivilä, vai miksi sitä pitäisi sanoa. Sihti. Kuitenkin se jonka läpi vesi valuu lavuaarista pois. Ruuvasin ja ruuvasin eikä mitään tapahtunut, muuta kuin se sihti vaan alkoi heilua ja mennä paikaltaan, muttei irronnut. Päätin irrottaa hajulukon uudestaan, ja jatkaa ruuvaamista. Sekään ei auttanut, ennen kuin tajusin pitää sitä jäljelle jäänyttä putken pätkää paikallaan, se kun tuppasi pyörimään ruuvin mukana. Ihmeekseni se sihti oli varmaan viisitoista senttisellä ruuvilla kiinni. Miksiköhän sen piti olla niin tukevasti ruuvattu kiinni? Huomasin, että viemäristä tuuli. Mistäköhän asti se tuuli tuli? Kun sain ruuvin irti, irtosivat kaikki muutkin osat, jotka puhdistin yksitellen. Hauskinta oli tietenkin se kokoaminen. Aika paljon ilmeisen oleellisia tiivisteitä siinä oli, mutta yhtäkään ei onneksi jäänyt kokoamisen jälkeen yli. Ja viemäri toimi taas.

Tein jotain muutakin ekaa kertaa, mutten muista enää mitä. Ehkä en tehnytkään.

9 kommenttia:

Heikki Pölönen kirjoitti...

Kuulostaa vähän siltä, että sun alkais olla korkea aika ostaa uusi termospullo. (Markkinavoimat jeejee!)

Kuulostaa myös siltä, että susta tulis mulle hyvä vaimo, sulta kun sujuu nuo viemäri- ja tukanleikkuuhommat. Tykkään nimittäin siitä kun joku tuttu leikkaa hiukset, enkä oo kovin viitseliäs tekemään tommosia ylimääräsiä fyysisiä suoritteita. Mähän oisin varmaan ekaks pari viikkoa kärsiny tukkoisesta viemäristä - pessy vaikka ämpärissä kädet - ja sit raahannu itteni kauppaan hankkimaan sitä mister putkimiestä.

:p

Toisaalta luulen, että tuollaiset kätevät tytöt haluaa mieluummin erittäin kätevän ja nohevan ja miehekkään miehen kuin tälläsen flegmaattisen taiteilijasielun. Huoh.

Heikki Pölönen kirjoitti...

Ainiin, ja vielä sekin, kun kaipailit tuota lasten tuomaa Joulun taikaa, niin jos me mentäis naimisiin, niin voitais hankkia lapsia. Mun systeri sai nimittäin meille just suvun ekan lapsenlapsen, ja vauvakuumehan siitä seurasi. ;)

Molla kirjoitti...

Heh heh, kyllä se käy, mutta sun flegmaattisen taiteilijasielun pitäis sitten siivota ja tiskata ja laittaa ruokaa. Mä voin tehdä noi poikkeukselliset mielenkiintoiset miestentyöt, joihin ei mee kauaa. Uskallan myös leikata sähköjohtoja auki ja liittää yhteen.

Ainoa siivoustyö jota voin haluta tehdä on ikkunoiden pesu, sillon kun ikkunoita ei ole montaa. Sekä pölyjen pyyhkiminen epäoleellisista paikoista, kuten ovenkarmien päältä. Ja pölypussin vaihto, jos siihen sisältyy vääränkokoisen pölypussin leikkelemistä/vuolemista, että se mahtuu paikoilleen. Tai ehkä sillonkin jos on imuroitu jotain tärkeää, joka täytyy kaivaa löytää pussista. Kunhan ei heti tarvii tehdä.

Niin ja uuden termarin ostaminen tosiaan ratkaisisi tuon termarinpesuongelman, sen kun heittäis vanhan roskiin. Mutta toisaalta äiti on säilyttänyt sitä hyödytöntä termaria nämä kaikki vuodet, ja nyt äiti tietää että se on mulla. Se voi vaikka vaatia sen näytille tuomista joskus.

Tuomas kirjoitti...

Haluaisin sanoa, että tiedän aina paljonko tililläni on rahaa. Mutta en voi, koska se ei pidä paikkaansa. Sen sijaan tiedän kyllä, että toimin kaupassa tismalleen samalla tavalla. Entä jos on tulossa liksa seuraavana päivänä, mutta tilillä on 0,70 snt? Kauppaan silti ja pankkikortilla, ei ne sitä ennen huomista veloita, eihän?!

Joskus sitä oikein hämmentyy, että miten epäjärjestelmälliseksi äityy. Ja miten kaoottiseksi kämppä päätyy. Silloin täytyy vain jossain vaiheessa hyväksyä, että ei se tästä siistiydy itsekseen ja laittaa soimaan Indiana Jonesin tunnari, hyökäten samalla pölypallojen kimppuun kierähtäen keittiön ohi, josta seinä ampuu myrkkyhaarukoita kohti ja paeta sitä suunnatonta ilmaisjakelulehtien vuorta, joka eteisestä pallona päälle vyöryy.

Väittävät, että eskapismi on tapa paeta elämää. Minä väitän että eskapismi on elämäntapa :)

Zarmo kirjoitti...

Jaa'a.. en tiedä.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä mä voin siivota ainakin välillä ja jos keksii jonkun hyvän tekosyyn, jos on esimerkiksi joku tosi siisti immeinen tulossa kylään. Ruokaakin voin tehdä, olen siinä uskoakseni melko hyväkin, vaikka useimmiten siinäkin laiskuus vie voiton ja päädyn tekemään vaikkapa pastaa kermaisessa tonnikalakastikkeessa tai, öh, ehkä pastaa chilitonnikalakastikkeessa. Perusmättöä, mistä pitäisi varmaan vielä innostua kun köyhiä opiskeluvuosiakin on edessä vielä todennäköisesti ainakin kuusi. Itsekin alan vaan vähän kyllästymään. Pitäisi varmaan keksiä uusia reseptejä.

Hupsista. En ole taaskaan kovin hyvä kehumaan itseäni. Ehkä pidetäänkin homma simppelinä: voin siivota, hankkia tiskikoneen ja laittaa ruokaa. Ulkoilutetaan koiraa vuorotellen tai yhdessä.

Sounds like we've got a deal, ehh?

T.Flegmaatikko

Molla kirjoitti...

Tuleva mieheni: Sanoisin, että on sitä huonommistakin syistä menty naimisiin. Tiskikone kuulostaa ihanan keskiluokkaiselta. Tehdään niin, että sä teet arkiruoat ja mä teen sitten paremmat ruoat kun jaksan. Ha haa, ihan päinvastoin kuin meidän perheessä, jossa äiti pääasiassa tekee arkiruoat ja isi sunnuntairuoat.

Musta tonnikala on aika kallista ollakseen purkkikalaa. Koita joskus ostaa verilettuja ja tehdä valkokastiketta. Tai lämmitä hernekeittoa. Tai tee munakasta. Munakkaaseen voi pistää melkein mitä vaan. Ja kaupan pakastealtaassa on nykyään ihmeellisen paljon vihannesjuttuja. Niin kuin valmiiksi silputtua sipulia ja valmista peruna-purjo-sekotusta.

Helppo ja ihan hyvä opiskelijakalakeitto:

Osta pakasteseitä tai -lohta paloina. Pakastelohi on pahaa, mutta kivan väristä. Pilko sipuli ja kuullota hetki kattilassa öljyssä. Sipulin voi myös jättää pois jos ei jaksa, sen kuoriminen ja pilkkominen ja kuullotus kun on kaikkein työläintä. Heitä sopivaksi katsomaasi pakastevihannessekoitusta (jäässä tai ilman, ihan sama) siihen päälle, anna sulaa hetki ja kaada sitten maun mukaan vettä päälle. Nakkaa sekaan kalaliemikuutio tai useampi, ruokakermaa (mitä enemmän vettä laitat, sitä enemmän tarvitset kermaa, ettei se maistu ihan vetiseltä) ja jotain mausteita. Soija esimerkiksi on ihan hyvä. Jos on jotain vihreää maustetta (oregano, timjami), laita sitäkin, se on kivannäköistä ja näyttää kalliimmalta. Pakastehienonnettupinaatti käy myös (ei maistu paljonkaan). Lisää kalapalat keittoon (edelleen ihan sama onko ne jäässä vai ei) ja jos haluat, niin lopuksi vielä katkarapuja (kallista, mutta hyvää). Katkarapuja ei saa keittää kauaa, joten kalojen pitää olla jo kypsiä siinä vaiheessa. Jos haluat lisäsisältöä, koita nuudeleita.

En usko että tämä on edullisin tapa tehdä kalakeittoa, mutta ainakin tässä on helppo silmämääräisesti säädellä montako annosta tekee, ja valmistuu aika nopeesti. Luullakseni myös ihan suht terveellistäkin.

Tuomas: Kuulostaa tutulta, paitsi etten ole tuota Indy-tyyliä koittanut. Muuten musiikki kyllä tunnetusti auttaa siivoamista. Enkä tiennytkään, että tätä sanotaan eskapismiksi, luulin että kyse on jostain realiteettien tajun häiriöstä :D. Mutta eskapismi elämäntapana kuulostaa paljon paremmalta.

Heikki Pölönen kirjoitti...

Mutta kun tilannehan on se, että kun minä nimenomaan tykkään tehdä sellaisia erikoisempia ruokia. Joskus tulee esimerkiksi Aasiaolo, meen kauppaan ja ostan kaikkea kivaa mistä valmistan uskomatonta intialaistyylistä kanacurrykookoskermakastiketta. Ja niin edelleen. Arkiruoat on just ne mitkä vähän ahdistaa - sotilaskeittäjänä niitä piti ensin tehdä jopa 350:lle ja sitten tiskata astiat. Huoh!

Luulen, että ajatus tonnikalan halpuudesta juontaa menneisyydestä. Näinä apokalyptisinä päivinähän tonnikaloja pyydystetään sukupuuttoon. Pitäisi varmaan lopettaa niiden syöminen, mutta kun esimerkiksi rainbown pussitettu chilitonnikala on _niin_ hyvää! Kannattaa kokeilla, ainakin jos ei välitä paskaakaan luonnon monimuotoisuudesta tai sen puutteesta. :p

Molla kirjoitti...

"Kannattaa kokeilla, ainakin jos ei välitä paskaakaan luonnon monimuotoisuudesta tai sen puutteesta. :p"

Ja mehän ei välitetä. Mutta olen samaa mieltä että tonnikalan hinnan suhteen kyseessä on illuusio (hallusinaatio, siluetti), ja sitä ostaa koska luulee, että opiskelijoiden kuuluu tehdä niin.

Arkiruoatkin voi tietenkin olla vierasmaalaisia. On kai intialaisillakin arkipäiviä...?