torstai 18. toukokuuta 2006

Kärsimättömänä kirjoitettua

Tekisi mieli jatkaa taas tästä samasta aiheesta, siitä miksi rakastumisen tunne säilyy vain muutamista kuukausista muutamiin vuosiin, miksi "yksiavioisessa" suhteessa elävälle vaikuttaisi olevan paras strategia pitää kumppani mahdollisimman uskollisena ja itse pettää niin paljon kun ehtii, miksi naiset tekevät eniten syrjähyppyjä juuri ovulaation aikaan, miksi naisen ovulaatio ei näy päälle päin niin kuin monilla muilla eläimillä, miksi sperma säilyy elossa viitisen päivää, miksi sitä on niin paljon jos kuitenkin tarvitaan vain yksi siittiö per munasolu, mitä hyötyä on naisen orgasmista, miksi koolla selvästikin on väliä, miksi nuorilla miehillä ennenaikainen ejakulaatio on niin yleistä, mikä on major histocompatibility complex ja mitä vaikutusta sillä on mihinkään, mitä on feromonit, miksi on loogista, että mies ottaa elämässään naista enemmän riskejä, miksi arvioidaan että ihmiskunnan historiassa äitejä on ollut puolet enemmän kuin isiä, mitä eroja on lyhyillä ja pitkillä suhteilla, miksi vaikuttaa olevan tärkeää että nainen on nuori ja mies rikas, miksi yleensäkin on kaksi eri sukupuolta ja miksi ne toisaalta ovat niin erilaiset, mutta kuitenkaan esimerkiksi aivoista ei ole löydetty mitään selvää vedenjakajaa sukupuolten välille... Ja miten nämä kaikki liittyvät toisiinsa. Ja mikä on biologiaa ja mikä kulttuuria ja onko sillä mitään väliä. Ja vaikuttaako tämä väistämättä ja aina ihmisen käyttäytymiseen ja onko silläkään mitään väliä vaikka vaikuttaisikin. Pitäisikö "luonnollista" käyttäytymistä koittaa välttää? Mikä on elämän tarkoitus?

Mikko, tarkoittaako kaksoisstrategia sitä, että toisaalta ollaan yksiavioisia, toisaalta taas ei? Voisiko sellainen geneettinen ominaisuus, joka estäisi tämän tajuamista, todella olla olemassa. Vai tarkoititko ehkä, että olisi sellainen geeni, joka estäisi tämän tajuamista nimen omaan omassa käyttäytymisessä? Millä perustein se geeni olisi yleistynyt populaatiossa? Mikä sen funktio olisi? Ehkä se estäisi ihmistä miettimästä liikaa ja tekisi helpoksi vain toteuttaa vaistojaan... Ilman sitä geeniä olevat murehtisivat moraalia ja pysyisivät uskollisena tai ehkä jopa yksin koko ikänsä. Moraalittomuuden geeni. Sen pitäisi sitten olla aika nuori mutaatio, jos tosiaan yksiavioisuus (ja moraali) olisi yleistynyt vasta modernien yhteiskuntien muodostumisen myötä. Tai sitten se olisi roikkunut mukana maailman alkuhämäristä asti, mutta vasta viimeisien vuosituhansien aikana saanut selvän kilpailuedun.

Mikä olisi sen vastine kulttuurin (ei ehkä oikea sana tähän) puolella? Kaksinaismoraali ehkä? Valehtelu? Pieni lapsihan ei osaa valehdella, eikä ymmärrä, että hänellä voi olla tietoa, jota muilla ihmisillä ei ole. Geenit epäilemättä tarjoavat mahdollisuuden valehteluun ja sen ymmärtämiseen, mutta eikö se ole se yhteisössä eläminen, joka opettaa että valehtelusta voi olla hyötyä? Jossain sanottiin, että viisivuotiaista lapsista puolet valehtelevat. En tiedä sitten tarkoittaako se, että viisivuotiaista puolet valehtelevat tarkoitushakuisesti vai että viisivuotiaista kerta kaikkiaan vain puolet osaa valehdella. Joka tapauksessa minusta tuntuisi siltä, että valehtelu on kulttuurievoluution tuote. Toisaalta on esimerkkejä eläinten, etenkin ihmisapinoiden, käyttämistä suunnitelmallisista hämäysyrityksistä hyötymistarkoituksessa, eli valehtelusta. Kulttuurievoluutiota voi kyllä tapahtua myös muilla kuin ihmisillä.

Valehtelu ja totuuden vääristeleminenhän on enemmänkin sääntö kuin poikkeus ihmiskunnassa. Selvästi siis tehokas strategia elämässä ja etenkin parisuhteissa. Tai oikeastaan koska uskollisuuden vaatimus on niin yleinen standardi parisuhteissa ja kun kuitenkin omien geenien yleistymisen kannalta oleellista olisi nimenomaan olla uskoton, tässä ristiriidassa parhaiten selviävät ne, jotka pystyvät valehtelemaan ja pitämään kumppaninsa siinä uskossa, että on itsekin uskollinen ja saavat vielä vakuutettua tämänkin pysymään uskollisena. Valehtelun yleistymistä tukee sekä luonnon- että sukupuolivalinta, ja se luultavasti on yleistynyt sekä bioloisen evoluution, että kulttuurievoluution kautta.

Valehtelu ei ole silti vastaus kysymykseen, onko olemassa sellainen ominaisuus, joka aiheuttaa mm. sen ettei kyseisen ominaisuuden kantaja tajua sen olemassa oloa. Moraalittomuus ja itsensä hämääminen olisivat yhdessä sellaisia ominaisuuksia. Käyttäytyisi moraalittomasti, mutta kuitenkin tiedostaisi moraalin olemassa olon, jotta saisi uskoteltua itselleen ettei tosiasiassa tee mitään väärin ja jotta pystyisi myös peittämään käyttäytymistään muilta. Äh. En tiedä.

1 kommentti:

Mikko kirjoitti...

Mikko, tarkoittaako kaksoisstrategia sitä, että toisaalta ollaan yksiavioisia, toisaalta taas ei?

Kyllä. Näiden teorioiden mukaan ihminen on vähintäänkin sarjallisesti monogaaminen. Suhteiden kesto on esimerkiksi seitsemän vuotta. Sen lisäksi molemmilla sukupuolilla olisi geneettinen taipumus pettämiseen. Romanttinen rakkaus voi olla moderni keksintö, mutta uskon sarjallisen monogaamisuuden olevan koodattuna meihin aika syvälle.

Voisiko sellainen geneettinen ominaisuus, joka estäisi tämän tajuamista, todella olla olemassa. Vai tarkoititko ehkä, että olisi sellainen geeni, joka estäisi tämän tajuamista nimen omaan omassa käyttäytymisessä?

Korostan, että tämä on toistaiseksi pelkkä heikko ajatusleikki. Ajatus syntyi siitä, kuinka vaikeaa joidenkin kohtaamieni ihmisten on olla rehellisiä itselleen. Itseäni en edes yritä tulkita. Teemme asioita, jotka ovat selkeässä ristiriidassa omakuvamme ja etiikkamme kanssa. Keksimme niille jälkikäteen mitä omituisempia tekosyitä.

Oikeastaan siis ajattelen, että jälkimmäisestä seuraa edellinen. Emme kykene rehellisesti ymmärtämään omia motiivejamme tai edes myöntämään mitä olemme tehneet. Siksi meidän on vaikeaa uskoa yleispäteviä lakejakaan. Olemme omasta mielestämme kävelevä vastaesimerkki.

Kun testeissä kysellään naisten ja miesten seksikumppanien lukumäärää, sukupuolten välillä on selvä ero. Tähän on keksitty useita erilaisia selitysmalleja. Monet niistä pohjautuvat miesten rehentelyyn. Eräässä kokeessa yritettiin löytää, onko koejärjestelyllä vaikutusta lopputulokseen.

Kysely toistettiin kolmella eri menetelmällä. Kaksi kyselyistä tehtiin paperilappusin. Kun koejärjestelijällä oli teoreettinen mahdollisuus yhdistää vastaukset henkilöön, sosiaalinen paine toimi odotetulla tavallla. Miehet liioittelivat vähän seksikumppanien määrää. Naiset taas vähättelivät hiukan.

Kun vastaus oli täysin anonyymi, tulokset olivat lähimpänä yleisiä City-lehden yms. tekemien testien tuloksia. Mielenkiintoisimmat tulokset saatiin, kun vastaajat kytkettiin kiinni laitteeseen jota väitettiin valheenpaljastuskoneeksi. Naisten seksikumppanien lukumäärä kohosi kohisten lähes miesten määrän tasolle. Miehet siis rehentelevät, mutta hyvin marginaalisesti.

En usko naisten tietoisesti valehtelevan. Joidenkin evoluutiopsykologien tarjoaman selityksen mukaan naiset pyrkivät pyyhkimään tietoisuudestaan esimerkiksi omat pettämiskertansa. Syy ei välttämättä ole geneettinen. Suppressio voi yhtä hyvin perustua yhteiskunnan vahvoihin käyttäytymisnormeihin. Vasta valheenpaljastustesti pakottaa naiset tuomaan kyseiset henkisesti kivuliaat seksikerrat tietoisuuteen.

Olen havainnut, että naiset eivät kerro näistä edes parhaille naispuolisille ystävilleen. Mies voi oppia sattumalta, olemassa väärässä paikassa väärään aikaan. Miesten pettäminen ei sekään ole hyväksyttyä. Mutta naisten pettäminen on merkittävästi suurempi yhteiskunnallinen tabu.

Geneettisissä tutkimuksissa on havaittu, että noin 6-15% (riippuen tutkimuksesta) lapsilla geneettinen isä on toinen kuin kuvitellaan. Entä ne kaikki kerrat kun on käytetty ehkäisyä tai ei olla tultu raskaaksi? Myös naiset pettävät paljon enemmän kuin yleisesti kuvitellaan.

Eräs täysin monogaamisena pidetty lintu (voin kaivaa linnun nimen de Waalin kirjoista jos kiinnostaa) yllätti tutkijat. Geneettisissä tutkimuksissa havaittiin jälkeläisistä 80% olevan muun kuin vakikumppanin siittämiä. Pettämistä pystyttiin havaitsemaan, kun tiedettiin mitä etsiä. Pettämisen tutkimisessa isona ongelmana on, että yksilön on erittäin tärkeää pitää pettäminen salassa kumppaniltaan.

Millä perustein se geeni olisi yleistynyt populaatiossa? Mikä sen funktio olisi? Ehkä se estäisi ihmistä miettimästä liikaa ja tekisi helpoksi vain toteuttaa vaistojaan... Ilman sitä geeniä olevat murehtisivat moraalia ja pysyisivät uskollisena tai ehkä jopa yksin koko ikänsä.

Evoluutiobiologit ja -psykologithan uskovat, että monimutkaisetkin ominaisuudet ovat syntyneet vaiheissa. Seksistrategiat olisivat syntyneet siten, että toiselle sukupuolelle kehittyy evoluution seurauksena joku ominaisuus, joka päästää kyseiset yksilöt kumppanivalinnassa niskan päälle. Evoluution seurauksena toiselle sukupuolelle kehittyy sille vastastrategia. Kumpikin ominaisuus jää osaksi geeniperimää.

Ihminen on siitä omituinen eläin, että se kykenee harhauttamaan toisia ihmisiä. Vielä kiinnostavampaa on, että usein kehon kieli kyllä paljastaisi valehtelun, mutta me olemme heikkoja tulkitsemaan kehon kieltä. Epäilen, että lajille on tiettyä etua siitä, että pystyy tulemaan puijatuksi. Mitä nyky-yhteiskunnassamme tapahtuisi, jos kaikki puhuisivat jatkuvasti totta?

Pettämisen vastastrategiahan on uhka aggressiivisesta mustasukkaisuuskohtauksesta. Siksi pettämisessä on tärkeää, ettei edes kehon kieli paljasta valehteluamme. Tämä on luultavasti evolutiivinen syy sille, että suljemme pettämiskokemuksemme pois tietoisuudesta. Meidän on helpompi valehdella asioista, jos olemme vilpittömiä.

Tästä kaikesta seuraa helposti hirvittävän pessimistinen ihmiskuva ja kyynisyys. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että tämä keskustelumme täällä on avain näistä tendensseistämme irti pääsemiseen. Jos ihminen tietää sortuvansa pettämään kumppaniaan yrityksen pikkujouluissa, voi pettämisen välttää täydellisesti olemalla menemättä pikkujouluihin. Jos taas kuvittelee olevansa itsensä herra vaikkei olekaan, sortuu kerta toisensa jälkeen rikkomaan omaa moraaliaan.