sunnuntai 4. maaliskuuta 2007

Tehkää ny ees kirjanne kunnolla...



En mennyt sen yhden kaverin kanssa alfa-kurssille. Olin kuitenkin niillä käymässä eilen, leikkasin koirien kynnet ja katselin kirjahyllyä. Sain lainaan kaksi "kriittistä" evoluutioteoriaa käsittelevää kirjaa. Toisessa huomasin heti yhden virheen, jonka voin kyllä antaa anteeksi ihan puhtaana virheenä, mutta aika alkeellinen juttu se oli silti. Kirjassa oli puhetta itä-afrikkalaisista kirjoahvenista, joita elää Victoria-, Tanganjika- ja Malawi-järvissä. Esitettiin, miten niitä kaloja on paljon erilaisia ja miten kanta on monipuolistunut poikkeuksellisen räjähdysmäisesti. No, kuvassa oli sitten kiekkokala, lehtikala ja joku muu kirjoahven. Lukija ajatteli, että ohhoh, onpa monen näköisiä kaloja yhdessä järvessä, ja todellakin, miten muka mutaatioiden kautta tämä eriytyminen olisi voinut tapahtua näin nopeasti... Harmi vaan, että kiekkokala ja lehtikala on ihan eri mantereelta kotoisin. Etelä-Amerikasta nääs.






5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kalojen kohdalla ulkonäkö pettää helposti: saman lajin edustajat voivat olla hyvin erinäköisiä, jos sattuvat elämään erilaisissa ympäristöissä. Kalathan pystyvät muuttamaan värityksensä kirkkautta varsin nopeasti. Lisäksi ruumiinrakenteessa voi olla eroja: esim. hauen kohdalla suurissajärvissä on ns. muikku- tai kuorehaukia ja kaislikkohaukia, jotka eroavat elämäntavoiltaan selvästi. Ensinmainitut elävät vapaassa vedessä selillä, jälkimmäiset taas väijyvät vesikasvustoissa ja kivien kupeilla aitoon haukityyliin. Muikkuhauet ovat yleensä pienempipäisiä ja pulskempia, ja niitä pidetään parempina ruokakaloina kuin kaislikkohaukia. Aikoinaan, kun Itämeressä oli vielä lukuisia lohen luonnonkantoja, oli kuulemma kokeneen kalastajan mahdollista kertoa, mistä joessa mereltä saatu lohi oli peräisin.

Nieriät, taimenet ja siiat ovat tunnetusti hyvin monimuotoisia, ja Islannin Thingvallavatnin nieriät ovat yksi usein käytetty esimerkki nopeasta adaptiivisesta radiaatiosta (eli saman lajin edustajien leviämisestä uusiin, vapaisiin ekologisiin lokeroihin). Aina ei ole kyse lajiutumisesta, vaan esim. taimenen tapauksessa ilmeisesti ekologisista roduista: piskuiset purotaimenet vehtaavat kutuaikana saman vesistön suurten meritaimenien ja järvitaimenien kanssa vailla hävyn häivää. Erilainen ulkomuoto selittyy erilaisella ravinnolla ja elinympäristöllä, ei geneettisillä eroilla.


Kalamies taisi nyt kyllä
pikkuisen innostua...

Olivatko ne "kriittiset" kirjat id-kamaa vai mitä?

Molla kirjoitti...

Joo id-kamaa. Toinen on enemmän luonnontieteiden kannalta lähestyvä (todistusaineistoa, todistusaineistoa) ja toinen ainakin toistaiseksi vaikuttaa enemmän filosofis-historialliselta kannalta pohdiskelevalta. Melko "vaativia" kirjoja molemmat, täytyy yrittää ajatella koko ajan. Ihan mielenkiintoisia mun mielestä kuitenkin. Kerron joskus niiden nimet ja kirjoittajat, kun muistan.

Anonyymi kirjoitti...

No minä arvaan nyt, että toinen niistä on "Evoluutio - kriittinen analyysi" ja toinen "Unohdettu Genesis". Arvaan, että tuo toinen arvaus ainakin meni pieleen.

Haa! Nyt paljastui Alfa-kurssin todellinen henki (jälleen kerran). Ne ihmiset ovat anti-evo-seko-boltseja. Mutta tokihan siellä saa "kyseenalaistaa", se että siellä saa kyseenalaistaa todistaa, että se on totta. Että kun asiaa on koeteltu ja kritiikkiäkin kuunneltu ja silti uskotaan, että Jeesus on kala, niin sitten se on.

Tai jotain. Mutta tässä hassu linkki avoliitosta (kirjoittaja on ottanut mallia tosta anti-evo-kirjasta, joka on "piireissä" tunnettu):
http://users.tkk.fi/~mkolsi/avoliitto.html

Molla kirjoitti...

Toinen arvaus meni pieleen.

Kyllähän ne vähän vaikuttaa olevan sekoboltseja. Se tyttö nauroi mulle, kun sanoin että uskon että koirat ja kissat on sukua. Sen lisäksi he sanoivat, että eivät he suinkaan käy MAP-kirkossa, koska ne on ihan vääräuskoisia. Sanoivat sen niin, että ihan niin kuin olisin epäillyt heidän olevan vääräuskoisia, ihan niin kuin sillä olisi mitään väliä minulle missä kirkossa he käyvät tai eivät käy. En tiedä voidaanko enää kauan olla ystäviä. Kuitenkin tästä ystävyyssuhteesta on se hyöty, että saan kokea ylemmyyden tunnetta (olen älykkäämpi, terveempi, vähemmän hullu ja vähemmillä järjettömillä fobioilla varustettu, suurimman osan ajasta olen paremman näköinen, olen parempi siivoaja, minulla on kauniimpi koti, minulla on paremmat ajatukset ja karvaamattomampi ja paremmin hallittu koira, ja jos minulla olisi poikakaveri, suhteemme olisi luonnollisesti parempi kuin heillä) ja koiralla on leikkikavereita. Ovatpa he jopa ottaneet sen hoitoon yhtenä hätätilailtana. Että ihan kiitollinen olen heille. Sitä paitsi en olisi ikinä lukenut näitä kirjoja, jos heillä ei olisi näitä ollut.

Molla kirjoitti...

Menin eilen tämän uskispariskunnan kyydissä kauppaan. Radio Dei soi kovalla :).