tiistai 15. toukokuuta 2007

Object to be desired

Maanantaisin tulee Nätti nakuna -ohjelma Neloselta, ja perään Ugly Betty. Tykkään molemmista ohjelmista, Nätti nakuna (vaikka nimi on tyhmä) on joskus suorastaan liikuttava. Kyynelsilmin joutuu katsomaan.

Ideanahan siinä on, että otetaan tukevahko ulkonäköään häpeävä naisihminen (helppo löytää), jolle puetaan hyvät rintaliivit ja alushousut ja korsetti, meikataan ja kammataan ja valitaan sopivat vaatteet. Sitten otetaan siitä vielä kaunis alastonkuva, heijastetaan se torin laidalle ja pannaan se nainen kysymään ihmisiltä "Do I look good naked?" Shokkihoitoa ikään kuin, ja toimii ihan hyvin. Osa niistä naisista suorastaan hehkuu sen muuttumisleikin jälkeen, vaikka mitään oleellista muutosta heidän vartalossaan ei olekaan tapahtunut.

Telkkarissa on myös jo jonkun aikaa pyörinyt Doven Aidon kauneuden puolesta -teeman mainokset (tsekatkaapa muuten Evoluutio-pätkä, aika hurja). Ideana on laajentaa kauneuden käsitettä ja ravistella ihmisiä lempeästi. Miksi pitäisi hävetä pisamia tai surra naururyppyjä? Doven mainokset ovatkin hyviä, ja tekevät varmasti länsimaailmanlaajuisesti paljon hyvää naisille ja tytöille, ja toivottavasti saavat ihmiset vähän ajattelemaan. Pakko kuitenkin sanoa, että kun televisiosta tuli se Doven ihovoidemainos, jossa viisi (?) viimeisillään raskaana olevaa naista seisoo puoliympyrässä mahojensa kanssa, äitini (joka on siis sairaanhoitaja ja on itsekin kantanut ja synnyttänyt kolme lasta) ensireaktio oli "Hyi!"...

On Beauty -kirjassa parikin päähenkilönaista miettii kauneutta ja kauneusihanteita. Toinen nainen katselee tytärtään, ja muistelee, miten ei halunnut tyttölasta, koska tiesi, ettei pysty säästämään tätä itseinholta. Riittämättömyyden tunne luikertelee joka tapauksessa kotiin, vaikka äiti olisikin kieltänyt naistenlehdet ja huulipunat. Toinen nainen taas katsoo samaa tyttöä, ja miettii, ovatko nuoret tytöt edelleen sellaisia kuin hänen sukupolvensa naiset: "Objects to be desired rather than desiring subjects." Pyrkivätkö he miellyttämään, kuihtuvatko he jatkuvilla dieeteillä, näyttelevätkö he vieläkin orgasminsa.

En tiedä miten voisi yrittää olla olematta object to be desired.

12 kommenttia:

Heikki Pölönen kirjoitti...

Oi, Ugly Betty! Ja sen jälkeen vielä Sinkkuelämää! Maananantain voi pilata vain iltavuoro töissä.

Tuota Nätti nakuna-ohjelmaa en ole katsonut muuten kuin pienen pätkän juurikin eilen. E! Enterntainmentin How do I lookia olen sen sijaan katsonut mielenkiinnolla, siinä kun on vähän samanlainen idea.

Ehkä naisten (tai ihmisten yleensä) pitäisi voida katsoa peiliin ja arvioida itseään nimenomaan objektiivisesti, nähdä omat mahdollisuudet ja rajoitukset, tehdä jotain johtopäätöksiä niiden perusteella ja sitten kasvaa kohti tasapainoista subjektiiviutta.

Mitä ikinä tuo edellinen lause sitten tarkoittaakaan.

Molla kirjoitti...

Kylläpä oli vaikuttava lause :). Tasapainoinen subjektiivisuus...

En ehkä tehnyt oikeutta Zadie Smithin (henkilöhahmojen esittämille) ajatuksille tuossa postauksessa, mutta idea siinä kai oli se, että se viehättävyys (tms.) tulee enemmän sisältäpäin kuin joidenkin ulkoisten kriteerien saavuttamisesta. Niitä ulkoa päin asetettuja kriteerejä ei itse asiassa voi ikinä saavuttaa, koska niitä tulee aina lisää, vanhat muuttuu, ja sitä paitsi aina on jotain, mihin ei pysty vaikuttamaan vaikka kuinka yrittäisikin. En tiedä tarkoittaako se, että pitäisi kokonaan jättää ne omaan arvoonsa..? Eniten hämää tuo object to be desired -juttu, koska en jaksa ajatella sitä loppuun asti. Ehkä pitää lukea se kirja uudestaan.

Doven mainosten ja How do I look naked (hah hah)-ohjelman mukaan kauneutta on monenlaista, ja itseään voi tehdä kauniimmaksi esim. ostamalla Doven tuotteita tai pitämällä tukisukkahousuja.

J kirjoitti...

En ole kylläkään ikinä ajatellut kokeilla Doven tuotteita tai tukisukkahousuja. Mutta ehkä pitäisi? Ehkä minusta tulisi vastustamattoman kaunis :P

Anonyymi kirjoitti...

Miksi pitäisi lakata olemasta halun kohde? Eihän se, että on kohde, tarkoita, ettei voisi olla samanaikaisesti myös haluava toimija.

Kauneudesta sen verran, että mielestäni parempi lähtökohta olisi se, että erilaisten kauneuskäsitysten puffaamisen sijasta voitaisiin suhteellistaa asioita: se, että kauneuskäsitys on suht. vakio ja että kauneus on merkittävä asia, ei tarkoita että
kauneus on AINOA tai edes läheskään merkittävin asia maailmassa.

Vaihtoehtoisten kauneuskäsitysten esilletuominen mielestäni haittaa enemmän kuin hyödyttää: sitä enemmän tulee painoarvoa kauneudelle, vaikka arvosteluperusteita saataisiinkin hiukan muutettua.

Miten orgasmia näytellään? Uskooko kukaan?

Molla kirjoitti...

Kyllä mulle tuli ihan hyvä mieli siitä, että Dove-mainoksissa on ei-niin-hoikkia naisia. Kauneusihanteille pannaan joka tapauksessa niin paljon painoa, että tällanen epätavallisempi lähestyminen on ihan piristävä. Vaikken uskokaan, että Dove hyvää hyvyyttään tällaista tekisi, onhan tässä isot rahat ja ison merkin imago kyseessä. Jonkun AD:n nerokas idea.

Ihan tosissasiko muuten kysyt tosta orgasmista?

Anonyymi kirjoitti...

Ihan tosissani kysyin. Mistä naiset muuten tietävät että mies uskoo esitystä? Ehkä herrasmiehen vain kuuluu näytellä mukana...

Molla kirjoitti...

ORgasmin näytteleminen on helppoa, ehkä vaatii vähän mielikuvitusta. Näytelläänhän sitä kameran edessäkin, miksei sitten sängyssä. Itse olen käsittänyt, että naiset ovat näytelleet orgasmeja maailman sivun, ja ihan täydestä yleensä on mennyt. On paljon naisia, jotka eivät ikinä eläissään ole saaneet oikeaa orgasmia, mutta heidän miehensä eivät tiedä siitä mitään.

Orgasmien näytteleminen ei tietenkään pitkällä tähtäimellä ole hyvä suunnitelma, mutta motiivina on varmaan on miehen palkitseminen yrittämisestä tai toisaalta epämiellyttävästä tilanteesta pääseminen.

Anonyymi kirjoitti...

Miten supistuksia näytellään?

Yhden yön jutuissa molemmat sukupuolet varmaankin näyttelevät aika usein orgasmia. En olisi kovinkaan varma näyttelemisen vakuuttavuudesta... Varmaankin toinen osapuoli lähtee helposti mukaan näyttelemiseen, jotta kiusallisesta tilanteesta päästäisiin.

Vakituisessa parisuhteessa en usko näyttelyn onnistuvan, ellei ole niin, että nainen ei ole koskaan saanut orgasmia.

Eli pointtini oli: tiedän kyllä, että naiset näyttelevät orgasmeja, mutta tietävätkö naiset miten hyvin heidän teeskentelynsä onnistuu? Oma veikkaukseni on, ettei kovin hyvin.

Molla kirjoitti...

Niin no joo, ehkä olet oikeassa. Onnistuminen riippuu varmaan siitäkin, miten monta oikeaa orgasmia hämäyksen kohde on ollut todistamassa. Supistuksia voi tietysti näytellä ihan vaan supistelemalla, sitähän tehdään kun lantionpohjanlihaksia jumpataan. Jos laiskottaa, voi näytellä ihan vaan pientä orgasmia.

Heh.

Vähän niinkuin koulunäytelmässä esittäisi kiveä.

Tuomas kirjoitti...

Eiksois hei makeeta jos objectit desireis toisiaan? Sit se ois cool ja pop ja jee.

Ensi kerralla jos päädyn tilanteeseen, jossa nainen näyttelee orgasmia, tulen muistamaan kiviteatterin. Sitten repeän nauramaan ja kun se nainen kysyy että mille naurat niin vastaan että "sinulle" josta se suuttuu, mutta ihan sama koska se oli kuitenkin näyttelijähupakko se nainen niin.

Molla kirjoitti...

Ja kyllähän siinä yhessä maailman myydyimmän jätskin mainoksessakin sanotaan, että jokaisella on oikeus tulla himoituksi, tai jotain.

Mulle tulee nyt kaikenlaista mieleen tästä kiviteatterista. Vois kanssa kysyä ilahtuneena, jos joku jostain syystä vaikuttaa erityisen veltolta sängyssä, että: "Hei, onko toi nyt sitä orgasmin näyttelemistä?" ja sitten: "Mä jostain luin että se tehään just noin".

Tuomas kirjoitti...

"Osaat näytellä orgasmin, mutta osaatko imitoida Jope Ruonansuuta?"