maanantai 27. elokuuta 2007

Vanhasta Annasta

Töissä on välillä aikaa lukea vanhoja lehtiä. Yhdessä vanhassa Annassa (90-luvulta) oli pääkirjoitus suomalaisista ikkunoista, tai siis siitä, mitä pääkirjoittaja ajattelee kävellessään pimeällä kadulla ja katsellessaan kerrostalojen ikkunoita ja arvaillessaan elämää niiden karmeiden verhojen takana. Koska siis lähiöissä ihmisillä oli, ja on edelleen hirveitä verhoja. Pääkirjoittaja arveli, että niiden kauheimpien printtien omistajat pitävät verhoja vain näköesteenä, mikä tietysti pääkirjoittajalle oli aika epäortodoksinen ajatus.
Kirjoittaja vertasi suomalaista öistä lähiötä hollantilaiseen asutusalueeseen. Hollannissa ei kuulemma ole tapana vetää verhoja eteen illallakaan, kun ohikulkijat varmasti näkevät valaistuun huoneeseen sisälle. Siellä eletään niin kuin näyteikkunassa. Kalvinististä perinnettä. Näyteikkuna viestittää naapureille, ettei ole mitään salattavaa, kaikki saa näkyä.
Jos muistat vielä, alkuvuodesta olin hetkellisesti siivoushuumassa. No, se on jo aikaa sitten loppunut, eikä se huuma kestänyt senkään vertaa, että olisin saanut kaikki kaapit käytyä läpi. Nykyinen siivoustyylini on lähinnä sitä, että kaikki irtotavara, jota on paljon ja jolle ei varsinaisesti ole mitään paikkaa, tungetaan kaappeihin. Kahden vuoden takainen suunnitelma oli, etten kerää tänne mitään turhaa. Se suunnitelma ei näköjään pitänyt. Onkohan hollantilaisilla sellaista, että koti on kuin Ikean kuvastosta ja kaikki esineet on aina paikoillaan? Minulle se on ihan utopistinen ajatus. Että jonkun kodissa voisi kaikki esineet olla omalla paikallaan. Ihan viimeistä kaappia myöten kaikki järjestyksessä. Pihan perällä olevassa puutarhavarastossakin olisi saviruukut riveissä ja työkalut roikkumassa seinällä omassa naulassaan, niin kuin koulussa puutyöluokassa on seinään piirretty vasaran ja vannesahan ääriviivat, jotta heti näkee jos joku puuttuu. Pitäisikö siihen pyrkiä?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minulla ei ole paljonkaan irtotavaraa. Koen, että tavarani ovat ihan tarpeeksi hyvässä järjestyksessä. Sun pitää päästä eroon Oikean Järjestyksen ajatuksesta, kun et sellaiseen pyrikään, niin sitten stressaisi vähemmän...

On mulla kuitenkin kaikille tavaroille niiden omat paikat. Vien aina työkalut niiden paikalla vaatehuoneen ylähyllylle, koska jos ne lojuvat "olohuoneessa" koen niiden olevan epäjärjestyksessä, ja se nyppii vastakarvaan sitten. Muualla lojuvan levyn vien levyhyllyyn jne.

Molla kirjoitti...

En stressaa, jos ei tule vieraita. Ja silloinkin stressaan vain, jos ne jostain syystä rupeaa availemaan kaappeja :).

CD:t kyllä on ihan missä sattuu, vaikka onneksi niistä suurin osa on kuitenkin ns. omalla paikallaan kirjahyllyn päällä ja vielä kansissa. Muut onkin sitten keittiössä tai sängyn alla tai missä lie...