torstai 27. heinäkuuta 2006

Soundtrack: Sarah Vaughan - Jim

Tuttava vinkkasi Arto Jokisen kirjoittaman artikkelin suuntaan. Olen lukenut sen vain kerran, mutta ensisilmäyksellä vaikuttaa siltä kuin olisin aivan samaa mieltä kaikesta. Artikkeli siis käsittelee sukupuolia (lähinnä miehiä) ja tasa-arvoa kriittisen miestutkimuksen näkökulmasta (eli siis feministisestä nakökulmasta).

Pika-pikaista analysointia puolinukuksissa:

"Onko olemassa sukupuolineutraalia ihmisen kokemusta, näkökulmaa ja näkemystä maailman ilmiöihin? Miehet (siis yleensä, eivät kaikki) olettavat helposti, että heidän kokemuksensa maailmasta on sukupuolineutraali ihmisen kokemus."

A. Jokinen
Totta, mutta kuinka moni nainen voi sanoa samaa itsestään? Eli kuinka moni nainen joskus/usein kokee havainnoivansa maailmaa ja reagoivansa siihen sukupuolineutraalina? Minä ainakin. Helposti sitä kuvittelee pystyvänsä suhtautumaan asioihin objektiivisesti, puolueettomasti... Pitää itseään ensisijaisesti sukupuolettomana yksilönä ja vasta n-sijaisesti jonkun sukupuolen edustajana. Onko sitten mahdollista olla todella sukupuolineutraali? Varmaankin joidenkin yksittäisten asioiden suhteen. Kai pitäisi kuitenkin aina ja joka asiassa pyrkiä objektiivisuuteen, mutta mitä se objektiivisuus sitten tosiaan on?

"Mies on ollut ja on ihmisen prototyyppi ja siten miehet usein itseensä myös suhtautuvat. He ajattelevat toimivansa sukupuolineutraaleina ihmisinä silloinkin, kun heidän toimintansa on ominaista vain miehille. Naisia miehet kohtelevat poikkeuksina ihmisestä. Nainen on sukupuolen omaava ei-mies tai peräti ei- ihminen."

A. Jokinen
Totta edelleen, mutta eikö naisiltakin joskus unohdu, että miehilläkin esimerkiksi on tunteet?

"Naisten urakehitystä jarruttaa oikeastaan alasta riippumatta naisen sukupuoli. Jo pelkästään naisen mahdollinen raskaus on raskauttava tekijä haettaessa työpaikkaa riippumatta naisen seksuaalisesta suuntautumisesta tai parisuhteesta. Naisvaltaisen palvelualan työnantajat ovat vaatineet, että lasten aiheuttamat kustannukset tulee jakaa tasapuolisemmin eri alojen kesken. Palvelutyönantajien liiton selvityksen mukaan miehillä on lapsesta johtuvia poissaoloja töistä enimmilläänkin vain kymmenesosa siitä, mitä naisilla."

A. Jokinen
Tämä on tietenkin törkeää. Sen vielä ymmärrän ja pystyn hyväksymään, että ihminen, joka jää neljäksi vuodeksi kotiin, ei voi olla yhtä hyvissä asemissa useimmilla aloilla, kuin ihminen joka on yhtäjaksoisesti ollut töissä ja pysynyt alan kehityksessä mukana. Mutta se, että tuo kärryiltä tippuminen oletetaan aina jossain vaiheessa tapahtuvaksi riippumatta siitä, mikä todellisuus on, on väärin. Samoin se, että kun lapsi sairastuu, kotiinjäävä vanhempi on 90 prosenttisesti nainen. Eikä se voi johtua yksin siitä, että yh-äitejä on niin paljon suhteessa yh-isiin (olisikohan sen sijaan tuo miesten kymmenesosa juuri niitä yksinhuoltajaisiä..?).

"Vaikka naiset ovat ilmiselvästi miehiä huonommassa asemassa, tasa- arvon käsittäminen koskemaan vain naisten ja miesten välisiä suhteita kielii tasa-arvo-käsitteen vinoutuneesta määrittelystä. Mies-nais-akseli synnyttää sukupuolten sotaa ja naisliikkeeseen kohdistuvaa takaiskua. Se myös nurinkurisesti rakentaa sukupuolieroa, jota feminismi on toisaalta purkamassa. Edelleen, se syrjii monia vähemmistöä ja sivuuttaa sosiaalisen todellisuuden monimuotoisuuden. Käsitys, että tasa-arvo on edennyt liian pitkälle tai että feminismi haluaa syrjäyttää miehet vallasta naisten eduksi, kielivät sekä väärinkäsityksistä että intuitiivisesta oivalluksesta, että tasa- arvokeskustelussa on jotain vinossa. Kyseistä argumentaatiota ei voi siis ohittaa pelkästään hymähtämällä. Vaikka väitteet ovat hupaisia, ne kumpuavat sellaisesta maaperästä, johon kannattaa suhtautua vakavasti."

A. Jokinen
Jos feminismillä on tarkoitus parantaa maailmaa, niin sukupuolten välinen sota ei auta siinä yhtään. Ei rauhaa rakenneta sotimalla.

"Tasa-arvoiset naismiehet

Samalla, kun miehet kärvistelevät maskuliinisuuden vaativassa loimussa ja pyrkivät siitä eroon, osa naisista haluaa mukaan tuohon kärsimysnäytelmään. Tasa-arvokehityksen yksi lieveilmiö on sukupuolten tasa-arvon ymmärtäminen yhtälaisena miehisyytenä. Toisin sanoen osa naisista ajattelee, että he ovat tasa-arvoisia miesten kanssa, kun he saavat olla kuin miehiä. --

--Ovien avaaminen naisille sotakoulutukseen ei ole merkki tasa-arvosta, vaan tasa-arvon samastamisesta maskuliinisuuteen.

Tasa-arvokehityksen ei soisi merkitsevän sitä, että naiset omaksuvat maskuliinisuuden kielteisimmät piirteet: väkivallan, tuhoavan kilpailun, alistamisen ja alistumisen käytännöt, tunteettomuuden tai itseä tuhoavan elämäntyylin. Tasa-arvokehitystä on sen sijaan se, että pyritään pääsemään maskuliinisuuteen ja feminiinisyyteen liittyvistä elämää tuhoavista ja rajaavista puolista eroon ja annetaan yksilöille tilaa kategorioiden kustannuksella."

A. Jokinen

Armeija on perinteisesti maskuliininen instanssi. On varmasti paljon naisia, jotka ovat syystä tai toisesta halunneet armeijaan, mutta eivät ole sukupuolensa takia päässeet, vaikka muuten olisivatkin olleet päteviä. Heidän kannaltaan naisten vapaaehtoinen asepalvelus onkin lisännyt tasa-arvoa. Niiden naisten kannalta, joita armeija ei syystä tai toisesta kiinnosta, sillä on kuitenkin käänteinen vaikutus. Ei tasa-arvoa ole se, että ajatellaan naisten tulevan tasa-arvoisemmiksi ja vakavammin otettaviksi kun ovat käyneen armeijan. Tasa-arvon idea pitäisi olla siinä, että siitä huolimatta, että naiset ja miehet ovat erilaisia, he ovat tasa-arvoisia.

Nyt lopetan ennen kuin menee ihan levottomaksi.



7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mielestäni on olemassa kaksi tasa-arvokäsitystä: "sosialistinen" ja "liberaali". Käytän lainausmerkkejä, koska nuo sanat eivät ole kauhean hyviä kuvaamaan käsityseroja, mutta en parempiakaan tähän hätään keksi.

"Sosialistinen" tasa-arvo tarkoittaa tulosten mahdollisimman tasaisen jakaantumisen tasa-arvoa, "liberaali" taas tasavertaisten mahdollisuuksien tasa-arvoa.

Itse kannatan "liberaalia" tasa-arvoa. Sen takia vastustan nykyisen kaltaista feminismiä.

Molla kirjoitti...

Niin eli siis tarkoitatko "liberaalilla tasa-arvolla" tätä, että naisilla niin halutessaan on mahdollisuus käydä armeija? Ja sosialistisella tasa-arvolla esimerkiksi sitä, että lailla taattaisiin 50% elinkeinoelämän "paremmista tehtävistä", eli johto- ja asiantuntijatehtävistä naisille, vai sitä että sama palkka samasta työstä? Vai kenties vielä jotain muuta?

Anonyymi kirjoitti...

Liberaalin mallin mukaan sama ase- tms. palvelus koskisi molempia sukupuolia. Ja kyllä, tuo 50-50 sukupuolikiintiösysteemi on hyvä esimerkki sosialistisesta mallista.

Armeija on aika hankala tasa-arvon suhteen: siellä kyllä sukupuolten väliset erot tulevat esiin.

Oletan, että kannatat jonkunlaisia sukupuolikiintiöitä. Olisi hauska kuulla millaisia.

Molla kirjoitti...

No enpä oikeastaan. Ihanteellinen tilanne kai olisi se, että saataisiin pätevimmät ihmiset oikeaan aikaan oikeaan paikkaan, ja siinä taitaa paras metodi olla avoin kilpailu. Kiintiöt vääristävät aina markkinoita.

Saa heittää ehdotuksia erilaisista sukupuolikiintiömalleista eri tilanteissa, varsinkin niin päin että miehille olisi kiintiöt jossain naisvaltaisessa hommassa, kun ei oikein oma mielikuvitus riitä keksimään sellaista kiintiösysteemiä, joka olisi ongelmaton.

Sitäkään en ihan ole ymmärtänyt, että miksi esim. armeijassa on naisille helpommat fyysistä suorituskykyä mittaavat testit (vai onko?). Paitsi jos palveluksen kannalta hyvä fyysinen kunto on itsessään tärkeämpi kuin se miten pitkälle ui... Eli siis jos hyvästä kunnosta on muuta hyötyä (vaikka henkinen vireys tai riittävä toimintakyky normaalitilanteissa), niin sitten on ihan ymmärrettävää, että naisten suorituksia arvioidaan eri perustein (koska hyväkuntoinen nainen ei saa samoja tuloksia aikaan kuin hyväkuntoinen mies). Mutta jos on ajatuksena, että sotilaan pitää pystyä uimaan Ahvenanmaalta rannikolle, niin sitten pitäisi kaikkien pystyä uimaan se matka. No joo, tämä ei nyt varsinaisesti liittynyt mihinkään, kunhan selitän ;).

Anonyymi kirjoitti...

Luin Jokisen eväät uudestaan, ja totesin olevani melkein kaikesta eri mieltä. Tuntuu siltä, että "uudelta mieheltä" vaaditaan enemmän ja kovemmin suoriutumista kuin esi-isiltä konsanaan.. Ja vieläpä suoriutumista asioissa, joita ei voi objektiivisesti mitata. Vai miten mitataan onnistumista tasa-arvotyössä?

Suuri osa miehistä (minä myös!) ja osa naisistakin pitää nykyistä feminismiä akateemisesti koulutettujen naisten epävirallisena ammattiyhdistysliikkeenä. Tämän liikkeen tavoitteena on saada mahdollisimman paljon naisia mahdollisimman korkeisiin virkoihin. Ns. miesasialiikkeet taas tuntuvat keskittyvän feminismin räikeimpien puolien revittelyyn ja vastapuolen taklaamiseen ilman sen kummempia omia tavoitteita. Eihän tämä ole koko totuus, mutta mielestäni nais- ja miesasialiikkeillä on nykyään harvinaisen vähän käyttöä.

Väliheitto: Suomessa käsittääkseni on useimpiin länsimaihin verrattuna paljon naisia politiikassa mutta vähän talouselämän korkeissa asemissa. Mistäköhän kulttuurieroista moinen johtuu?

Armeijasta ja miehen ja naisen eroista: ainoa nainen joka on minulle kertonut armeijakokemuksistaan, tilitti miten vaikeaa hänen oli hyväksyä se, että vaikka hän yrittää kuinka paljon tahansa, hän siltikin vastaa fyysisesti korkeintaan keskitason miestä. Naisten asepalvelus lienee useimmissa aselajeissa tasa-arvoleikkiä: uskon, että sodan sattuessa naisia ei päästettäisi taistelujoukkoihin. Huollossa ja viestijoukoissa naisia kyllä palvelisi, niinkuin palveli viime sodissakin.

Suhtaudun epäillen siihen vaatimukseen, että jokaisen tulisi muodostaa itse itselleen sopivin identiteetti. Identiteetin rakentaminen on raskasta ja vaarallista työtä, eikä siihen mielestäni pidä pakottaa ketään. Ítse sovinnaisena konservatiivina uskon, että roolit tukevat keskivertoihmistä enemmän kuin rajoittavat. Vähemmistöjä roolien murtaminen saattaa toki auttaa, mutta tämä apu ei tule ilmaiseksi.

Muuten: mistä tietää, että tasa-arvo on toteutunut? Minkälainen olisi täysin tasa-arvoinen maailma?

Hannele på Hisingen kirjoitti...

Sotilassoittokunnasta löytyy naisia, kait aika samlta tasolta kuin miehiä..

http://www2.mil.fi/sotilasmusiikki/

Hannele på Hisingen kirjoitti...

urogallus, tasa-arvoista on kait, kun saat tehdä, mikä kiinnostaa, samalla palkalla, eikä kukaan pilkkaile eikä irvistele.
Mut maailma ei ole oikeudenmukaista..