torstai 9. elokuuta 2007

Hyvää päivää kirvesvartta

En ole tuotakaan lausahdusta oikein ymmärtänyt. Tulee mieleen, että henkilö tulee rautakauppaan, tervehtii ja ilmoittaa saman tien mitä on tullut hakemaan.

Eno hitsasi hiekkakivitahkolle telineen ja yhdisti akselin Ford 4000 -traktoriin (koska kuka sitä näin ilmastonlämpenemisen aikaan, kuumana kesänä jaksaa itse vääntää kampea). Siinä voi teroittaa kirvestä. Keksijä masentui, kun Ford pyöritti kiveä aivan liian kovaa. Nyt pitää keksiä väliin joku hihnasysteemi hidastamaan pyörimistä. Jouduin muistelemaan lukion fysiikan tunteja, että sain mietittyä kumman pyörän täytyy olla suurempi, sen moottorin puoleisen vai tahkon puoleisen. Tulin siihen tulokseen, että jos moottori pyörittää pientä pyörää, joka on hihnalla kytketty akselia pyörittävään isompaan pyörään, täytyisi sen isomman pyörän olla säteeltään kaksinkertainen verrattuna siihen pienempään pyörään, jotta tahko pyörisi puolet nykyistä hitaammin. Neljä pii är jaettuna ajalla. Mahtoiko mennä oikein?

En osannut kuitenkaan tajuta, miksi kirvestä täytyy pitää tahkon pyörimisuuntaa vastaan.

Ps. Googlasin tuon kirveenvarren. Henkilö tervehtii toista sanoen hyvää päivää, johon toinen vastaa kirvesvartta, koska luuli, että henkilö kysyi mitä toinen on tekemässä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hioessa ei tule pursetta, kun pitää terää pyörimissuuntaa vastaan. Pääseepi teroittaja vähemmällä vaivalla.

Tuomas kirjoitti...

Hävitöntä, blogilista ei suostu ilmoittamaan päivityksistäni. Enala.